Még mindig kevés figyelmet és pénzt költenek a brit cégek informatikai rendszereik védelmére - derül ki egy szigetországi felmérésből, amit a Reuters ismertet. A Secure Computing Magazine azt vizsgálta, mennyire figyelnek oda a vállalatok erre a területre.  
 
Akár a tavalyelőtti adatokat is leírhattuk volna - fakadt ki a brit Secure Computing Magazine egyik vezetője, amikor a Reuters az informatikai védelemre költött vállalati pénzekről kérdezte annak kapcsán, hogy a lap felmérésben tudakolta: mennyire figyelnek oda a szigetországi vállalatok erre a területre.
 
A mostani adatgyűjtés során ugyanazt tapasztalták, mint már egy-két éve mindig: a cégvezetők továbbra sem veszik elég komolyan informatikai rendszereik megóvását, noha a megkérdezettek 73 százaléka panaszkodott valamilyen vírusra, illetve 63 százalékuk arra, hogy elektronikus levelezőrendszereikben keletkezett hiba, s ez megrongálta egész hálózatukat.
 
A világszerte nagy kárt okozott "szerelemvírus" csak egy a veszélyes külső ellenségek között. Mostanában több brit pénzintézet is tapasztalta, hogy ügyfeleik PIN-kódjait lopták el, más cégeknél pedig a belső munkatársak kutakodtak az azonos osztályon lévő kollégáik fizetései iránt. A felmérés szerint nagyon sok társaság egyszerűen nem állít fel különböző biztonsági szinteket, nem változtatja gyakran a jelszavakat, és nem tisztítja a tárakat. A legtöbb cégvezető azt vallja, hogy túl hosszadalmas és túl költséges a biztonsági intézkedések végrehajtása, és nem is áll arányban a végeredménnyel. Ennek megfelelően a cég költségvetésében továbbra is elenyésző összeget szán erre a célra.
    
Világgazdaság, 2000.08.25