A magyar internetes cégek iránt egyre nagyobb a külföldi befektetők érdeklődése: ma bejelentik, hogy két vállalatba friss tőke érkezik. Az alapinfrastruktúrában azonban alig van előrelépés. Az International Data Corp. (IDC) legfrissebb felmérése a személyi számítógépek (PC) hazai eladásai terén egyenesen visszaesést jelez az első negyedévben. A kormányzati beruházások lefagyóban vannak, az informatikai kormánybiztos személyét egyelőre keresi a kormányzat.

Térségünkben egyedülállóan rossz, mínusz 6 százalékos első negyedévet zárt a magyar PC-piac - derül ki az IDC felméréséből. A hazai információs társadalom fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, száz lakosra jutó személyi számítógépek 5 százalék körülire becsült arányán így az év első három hónapjában eladott alig több mint 38 ezer PC nem sokat lendített. Az informatikát és távközlést egybefogó kormánybiztos személye eközben továbbra sem ismert, miután sem a versenyszférából érkezett jelölt, sem a távozó Katona Kálmán miniszter nem vállalta a tisztséget. A Reuters politikai elemzőkre hivatkozva úgy véli, a távközlésnek a Miniszterelnöki Hivatalon belüli központosított kezelése az eddiginél nehezebbé teheti a monopoljogokkal rendelkező Matáv lobbitevékenységét.
 
A Belügyminisztérium 2000. évre tervezett informatikai fejlesztésének jó részét elvitte az árvíz - mondta Révész István, az informatikai főosztály vezetője. Úgy 2-2,5 milliárd forint értékű fejlesztés marad el - tette hozzá. A rendőrségen ennek ellenére a számítógépek több mint felét, 7-8 ezer darabot cserélik ki az idén korszerű típusokra. A határőrség 4,4 millió euró EU-támogatásban részesül, amelyet elsősorban a szerver-, illetve hardverfejlesztésre fordítanak, valamint okmányleolvasó berendezéseket állítanak üzembe.
 
Az oktatási tárcánál sikerült elérni, hogy minden munkatárs korszerű személyi számítógépen, biztonságos operációs rendszerrel és nagy sebességű hálózaton dolgozik - tájékoztatta a Világgazdaságot Szemkeő Judit. A közigazgatási államtitkár elmondta: a tárcánál nem vették tervbe, hogy a munkatársak otthonról dolgoznának, ezért azt sem tervezik, hogy esetleg házi használatra is biztosítsanak számítógépet. Az OM informatikai hátterének folyamatos újítása tavaly mintegy 100 millió forintot emésztett fel. Erre az évre e célra több tíz milliót irányzott elő.
 
Úgy tűnik, a befektetők hosszú távon mégis bíznak a magyar piacban, hiszen az utóbbi hónapokban a kimondottan internetes magyar cégek a külföldi befektetők célpontjává váltak. Ma például a Portfólió on-line magazin kisebbségi részesedésének eladását és a jobbank.hu álláskeresői oldal svájci Human Line-nal kötött együttműködési megállapodását jelentik be.
 
Az internetes piac felvásárlásokkal és egyesülésekkel jellemzett átrendeződése kezdetben inkább a világhálós infrastruktúrát biztosító technológiai cégeket érintette, mára azonban a tartalomszolgáltatók kerültek előtérbe. Az első körben a hozzáférést nyújtó cégek, vagyis az önállóan indult, magukat kinövő internetszolgáltatók kerültek a nagyhalak hálójába. A DataNet az amerikai GTS, a Euroweb a PanTel, az Elender az amerikai PSINet, a Pronet pedig Nextra néven a norvég Telenor ellenőrzése alá került. Közülük az Elender hasonlít leginkább a garázsból indult amerikai dot.com-os vállalkozásokra, a Synergon kapcsán névjegyét már letevő Advent International és Equinox pénzügyi befektetőpáros és a menedzsment a hírek szerint 8 milliárd forint körüli összegért vált meg tavaly szeptemberben a cégtől.
 
Az idei eddig egyértelműen a tartalomszolgáltatók éve, amit jelez az Index és a Telnet eladása, a Carnation Internet Consulting megvétele, illetve több külföldi vállalkozás hazai megjelenése. Az említett társaságok fontos szerepet játszottak a pont.hu-cégek jellemezte piac korábbi konszolidációjában. A Telnet ingyenes tárhelyet biztosító Extra nevű szolgáltatásához az Apronet on-line hirdetőújság, a Netposta levelezőrendszer és a PGS vendégkönyv-szolgáltatás csatlakozott Stop! gyűjtőnéven, az Internettóból kivált alapítók alkotta Index a Drótposta ingyenes e-mail-rendszert olvasztotta magába, a Carnation pedig a Pangalaktik Média weboldalépítőt vásárolta fel. A Telnetben az Eclipse Rt. és az amerikai Danubius Net Investors egyaránt 11,25 százalékos, a szintén amerikai Central European Internet Investment Fund pedig 77 százalékos részesedést szerzett, 126,5 millió forintot hozva a cégnek. Az Indexbe német befektetési társaságok 800 millió forintot helyeztek el, a Carnation 10 százalékáért az Octave Ltd. 100 ezer dollárt fizetett. Mindhárom társaság további tőkeinjekciókat helyezett kilátásba, a Carnation iránt hírek szerint egymillió dollárig érdeklődik az Equinox is.
 
Az utóbbi hónapokban több dot.com cég látta elérkezettnek az időt arra, hogy pont.hu változatával megjelenjen Magyarországon. Ilyen a hongkongi gyökeru Orientation, mely a Monolith Kft. segítségével magyarította szolgáltatását, a Heuréka Research Kft. felvásárlásával Budapestre helyezte regionális központját a GMI internetes piackutató, létrehozta magyar leányvállalatát a Jobs & Adverts on-line álláskereső és legutóbb, ViaNovo néven, az amerikai eEurope Media. A vállalatközi elektronikus kereskedelem kis és közepes társaságokra való kiterjesztését ígéri ugyanakkor az IBM és a német Haitec segítségével lábát megvető Global GPP, mely a vállalati beszerzések portálja kíván lenni.
 
A német Knorr Capital Partner AG kockázati tőkebefektető ugyanakkor már tavaly bevásárolta magát a Telnethez hasonló szolgáltatásokat nyújtó SWI Kft.-be, technológiai oldalon pedig az idén a Hungarian Innovative Technologies Fund 700 ezer dollárt helyezett a LaserBit Kommunikációs Rt.-be.  
Világgazdaság 2000.05.18