A magyar Állami Nyomda nyerte el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy nemzetközi tenderét - értesült a Népszabadság. Mint Zsámboki Gábor, a vállalat kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta: az októberi bosznia-hercegovinai törvényhozási választásokkal kapcsolatos nyomdai tevékenységet pályázták meg. Nyertesként az Állami Nyomda készítheti, szállíthatja, illetve - a külföldön élő választópolgároknak - postázhatja a felhasználásra kerülő szavazólapokat.

A hamisítási lehetőség kizárása, a megfelelő informatikai biztonság megteremtése miatt a feladat bizalmi jellegű. A vállalat illetékese a hazai szavazásokkal kapcsolatos nyomdai tevékenységet nevezte meg olyan referenciaként, amely a voksolás tisztaságáért felelős EBESZ számára döntőnek bizonyulhatott a magyar pályázat kiválasztásakor. Zsámboki tudomása szerint hazai nyomda első ízben nyert választásokkal kapcsolatos nemzetközi tendert.

Az Állami Nyomda szerződésben vállalta, hogy nem hoz nyilvánosságra a pályázattal kapcsolatos pénzösszegeket és egyéb számadatokat. Az ország mintegy hárommillió választópolgárát, valamint a listás és az egyéni körzetes szavazást figyelembe véve lapunk saját számításai szerint több százmillió forintos üzletről lehet szó.

Népszabadság, 2000.08.12